Ibland funderar man kanske på vad man skulle kunna använda sina restaurangtalanger till om man vill vidga sina vyer lite. Man kan till exempel göra en vinter- eller sommarsäsong. Det ger ofta lite perspektiv på vardagen och bra möjligheter att träffa nytt roligt folk och lära sig nya saker. I många fall finns det också massa roligt utöver arbetet som skidåkning under en vintersäsong eller sol och bad under en sommarsäsong. Man får minnen för livet, tjänar ofta bra eftersom man jobbar hårt och intensivt under en kort period, för att inte tala om all fest.
Vill man inte jobba säsong kan man testa ett annat område inom branschen. Kanske jobba i köket om man annars jobbar i matsalen, eller så känns det som man skulle passa bättre för en administrativ roll. Alla stora restauranggrupper har idag en gren som sköter marknadsföring, ekonomi, bokning eller administration. Vill man stanna i branschen länge är det viktigt att man antingen skaffar sig fördjupade kunskaper inom ett specifikt område och på det sättet gör sig attraktiv och viktig för arbetsgivare, eller så skaffar man sig bred kunskap om alla branschens avdelningar. Även om man inte vill eller har talang för arbete i köket till exempel, är det viktigt att veta hur det fungerar där för att kunna underlätta och hjälpa till när det blir fullt hus. Likaså om man en dag vill arbeta med drift eller ha ett övergripande ansvar över hela restaurangen eller rent av hela företaget så är det av viktigt att man har erfarenhet och kunskap från flera olika delar av branschen.
Något som är ganska ovanligt för oss svenskar att testa på är Yachting, alltså att jobba på en lyxjakt. Detta blandas ofta ihop med att arbeta på en så kallad lyxkryssare som går mellan fasta hamnar runt medelhavet, Karibien eller rent av över hela världen. Lyxkryssare eller ”Cruise ships” som de heter inom branschen kan mer liknas med Finlandsfärjorna mellan Stockholm och just Finland, eller Stenabåtarna som går från Göteborg på västkusten, men i mycket större skala och oftast med mycket högre standard. Fast Yachting är något helt annat.
Varför skulle du jobba på en båt? Du är ju en restaurangare…
Enklaste sättet att förstå är att tänka sig ett flytande femstjärnigt hotell. Standarden är otroligt hög och i de flesta fall finns det inga utrymmen för misstag. Anledningen är såklart för att de som äger eller hyr en yacht av den här storleken eller klassen förväntar sig endast det bästa och dom lever oftast i en värld där ingenting är omöjligt. Så var beredd på att stå i givakt och förvänta dig konstiga önskemål. Men precis som med hotell finns det självklart båtar av olika storlekar och status. För att den skall vara aktuell för dig att arbeta på är det viktigt att du vet vart du skall sikta. Kommer man från restaurangbranschen och saknar erfarenhet från båtindustrin så finns det egentligen två arbetsområden, köket eller servering.
Det finns i vissa fall positioner där man har både uppgifter i baren och servering samt arbete på däck (alltså på båtens olika utomhus områden) men dom jobben är ovanliga.
Enkelt så kan man dela in båtarna på följande sätt;
Liten
- 10-30 meter
- Har ofta en fast hamn och en ägare som använder båten privat för enklare eller längre turer
Besättning består av
- Kapten
- Engineer (en person som sköter om motorer och det tekniska)
- 1a styrman sköter om däck samt hjälper kapten vid framfart av båten
- 1st stewardess/steward en person som sköter servering samt städ på insidan av båten
- Kock, lagar all mat samt sköter om alla inköp av förnödenheter
Beroende på båtens storlek så kan både styrman och stewardess ha en person under sig till hjälp men på mindre båtar sköter de oftast själva om allt.
En liten båt kan vara perfekt för ett par att ta hand om, man har sällan många gäster och det blir en väldigt personlig relation, med både gäster eller ägaren. Man kan få mycket frihet och styra sin tid själv, men det kommer med mycket ansvar eftersom man nästan alltid får sköta allt själv.
Stor
- 30-70 meter
Detta är den vanligaste storleken.
Båtarna har ofta en hemmahamn där den är registrerad men befinner sig oftast på andra platser. Besättningen här varierar men oftast mellan 8-25 stycken. Rollerna är detsamma men eftersom det finns mer yta att städa och tvätta, och oftast fler gäster att ta hand om så krävs fler personer som utför arbetet. Storleken på de här båtarna gör att man kommer in i de flesta stora hamnar runt om i världen, men dom är även stora nog att bekvämt ligga till sjöss.
På båtar i den här storleken finns alltid gott och vattenleksaker som jetskis och mindre båtar som ofta bor inuti den stora båten.
Mega
- 70-180 meter
Allt eftersom vi får fler rika människor på jorden så ökar antalet båtar i den här storleken.
I skrivande stund är Azzam den största superyachten i världen på 592.8 fot, eller 180,7 meter
Båtar i den här kategorin kan jämföras med MS Viking Cinderella som mäter 191 meter, men tar också 2560 personer och 100 personbilar. Medans Azzam har plats för 36 gäster och har en ubåt ombord. Besättningen ombord på megayacht varierar men de allra största har runt 60–80 personer anställda. Mega yachts ligger sällan i euroepiska hamnar av vanlig storlek utan ligger ofta vid ankar eller i hamnar i anslutning till stora varv. Stor omsättning på personal men även mycket goda möjligheter för klättring i hierarkin.
Och på tal om hierarkin så ser den oftast ut så här
- Kapten
- 1st engineer
- 1a styrman/1a stewardess
- 2a engineer/2a styrman/assisterande stewardess
Efter det följer den vanliga rangordningen inom vardera avdelningar.
Just hierarkin är nog främmande för många svenskar. Vi är mer vana vid platta organisationer och att gapet mellan chef och anställd är relativt litet. Men om man kan tänka sig tydligare roller och grader på dina kollegor så passar detta nog dig. Det är många som till och med föredrar tydligheten och det enkla i det.
Så vad gör man då?Kommer man från en restaurangbakgrund så satsar man som sagt på jobb i köket eller som steward/stewardess. Oftast är det dessa två jobb det är mest omsättning på så det i sin tur betyder att är man duktig på sitt yrke bör man hitta ett jobb relativt fort.
Om köket är ens område bör man först välja vilken typ av båt man föredrar. På en liten båt har man ett större ansvar och gör det mesta själv, planering, inköp, prepp, tillagning och eventuell servering tillsammans med stewardess. Man har även fullt ansvar för andra måltider så som frukost och eventuell lunch om det äts ombord. Men oftast har man bra uppbackning av annan besättning.
På en stor båt har man alltid en eller flera souschefs under sig. Ansvaret blir större eftersom man har fler gäster och personal under sig man ansvarar för, men det betyder också att man kan delegera ut uppgifter man tycker är mindre roliga. Arbetet är fokuserat på när man har gäster eller ägare ombord. Det finns mycket tid för ledighet eller att gå på matmarknader runt där man ligger i hamn.
På en Megayacht är man mer en Headchef. Man har mycket personal under sig och arbetet handlar mer om planering av menyer och att se till att personalen gör det dom skall. Här krävs ett större kontaktnät och en detaljrikedom utöver det vanliga. Endast det bästa duger om det så betyder flyga in kaviar med helikopter eller känna ostronhandlare i Normandie. Detta liknar mer att driva ett kök med en eller flera stjärnor. Du bör även vara bekväm med att sköta middagar i diverse palats eller villor runt medelhavet.
Som stewardess eller steward är din uppgift att ta hand om gästernas välmående. Det kan liknas med en större restaurang när det gäller rang, men med skillnaden att du får ta del av housekeeping uppgifter. På mindre båtar är dina uppgifter väldigt blandade och du kan räkna med att få hjälpa till på alla områden. Desto större båt desto mer specifika uppgifter. På båtar över 70 meter finns nästan alltid renodlad housekeeping personal, så som stewardess blir ditt jobb mer fokuserat på gästerna, även om vissa städuppgifter kommer ingå. Här gäller såklart rangordning och beroende på erfarenhet kan du räkna med att börja några hack ner. Men är du duktig och tålmodig och har det som krävs kan du satsa på positionen som 1st stewardess/ Chief Stewardess. Då blir ditt arbete betydligt lugnare och dina arbetsuppgifter roligare. Du får totalansvar över gästerna men du har kanske den största personalstyrkan att delegera till.
Vad krävs för att få ett jobb
För att ens söka ett jobb på en båt så krävs en STCW95 utbildning som innehåller bland annat:
- Överlevnadstekniker
- Brandsäkerhet och brandbekämpning
- Första hjälpen
- Personlig säkerhet och allmänt ansvar vid olycka
Kursen går under fem dagar och innehåller både teori och praktik. Denna måste alla göra oavsett vilket område man är intresserad av. Kursen kostar ca €1200 och rekommenderas att göras i Palma, Mallorca eller i Antibes, Frankrike. Det går att göra den i Sverige också, då skiljer sig priset lite och även vattentemperaturen vid dom praktiska övningarna.
Du behöver även ett godkänt läkarintyg. Just det som du behöver kallas ENG1 och kan göras i Sverige eller utomlands. Det är giltigt i fem år. Efter dessa är klara så kommer den stora uppgiften att skriva ditt CV. Precis som i restaurangbranschen så är det kontakter som gäller efter några år men i början är det bara du och ditt CV som söker. Det finns mängder av sätt att skriva det på men vi rekommenderar att du tar professionell hjälp om du inte har kompisar som redan är i branschen som kan visa dig. Det finns flera agenturer som är specialiserade på just detta och de hjälper gärna till eftersom de tjänar pengar på om du blir anställd från deras register. Men det är ju en fördel att ha erfarenhet från köket och ett starkt intresse av mat om man vill jobba med det. Är det servering och service man vill jobba med är det viktigt att ha erfarenhet inom exempelvis fatservering eller specifika kunskaper om dryck.
Så hur söker jag?
Man kan definitivt börja söka från hemmaplan. Men vi rekommenderar starkt att man är på plats där det händer. De största nätverken finns som nämnt ovan i Palma på Mallorca, och i Antibes i södra Frankrike. För bästa möjliga chans att få jobb bör man vara på plats från mars eller april för att söka inför sommaren då de flesta behöver ny besättning. Det går att få jobb året runt men de bästa positionerna går först. Vill man söka inför vintersäsongen bör man åka till Fort Lauderdale i Florida. Där finns många av de europeiska agenturerna representerad. Och på tal om agenturer så finns det flera. Du bör nog ansluta dig till så många du kan. Alla visar olika mycket intresse, speciellt för nybörjare, men idag är de flesta väldigt seriösa och hjälpsamma. Dom fungerar som en typ av arbetsförmedling. Och tänk på att om dom skall vilja representera dig så måste dom gilla dig. Kom i tid, var hel och ren, ärlig och positiv. Visa att du vill detta och att du tar det seriöst.
Kommer man dit bakis eller ovårdad så kan man glömma det, och industrin är liten så ryktet sprids fort. När du anslutit dig till agenturerna så finns det två alternativ. Antingen sitter du hemma på ditt hostel eller i den lägenhet du antagligen bor inneboende i och väntar på svar, eller så tar du saken i egna händer och gör vad som kallas för ”Dock Walking”. Detta är just vad det låter som, du tar dina cv:n som du fått hjälp att skriva och åker runt till ort efter ort där det finns en hamn med stora båtar och går upp och ner längs kajen och frågar om någon behöver hjälp.
Är man i Antibes kan man hålla sig i närheten och åka till ställen som Monaco, Nice eller Cannes. Man bör vara inställd på många nej eftersom de flesta tar ny besättning från agenturer, men man vet aldrig. Man kan även plocka upp mindre uppdrag via Dock Walking, ett par dagar eller ett specifikt jobb som behövs göras.
När du väl får ett jobb, och de flesta får ett jobb till slut, så är det bara att köra. Packa din smutstvätt och säg hejdå till dina nya polare (du träffar dem snart igen) och kliv ombord. Du stiger nu in i en värld du inte trodde fanns. Du kommer fråga dig själv undrande, hur är detta möjligt? Efter din första genomgång av båten inser du att du har fått helt nya perspektiv. Hur kan en heltäckningsmatta vara så här mjuk? Hur får man motorrummet, som är lika stort som en bekväm paradvåning, att skina och glänsa som en inredningsbutik på Birger Jarls gatan i Stockholm? Och varför representeras branschen i så står utsträckning av folk från Sydafrika, Australien och Nya Zeeland? Och varför blir de två sistnämnande så sura när man inte hör skillnad på deras dialekt?
Hur blir livet då? Man känner ganska snabbt på sig om man kommer trivas eller inte. Man bor i en hytt och man är aldrig ensam. Men det här handlar det om gemenskap och äventyr. Den största delen av tiden har ni inte gäster ombord utan då tränar ni eller städar saker som redan är rena. När man har gäster ombord så jobbar man i skift, det måsta alltid finnas någon som kan ta hand om gästers behov. Men det betyder inte att man jobbar under slavliknande förhållanden, det finns otaliga regler och lagar om hur man får jobba och vad ens rättigheter är. De flesta båtägare och kaptener är måna om att besättningen har det bra.
De negativa med att jobba på en Yacht är att du lätt blir distanserad från dina polare och familj. Du missar mycket som händer hemma du kan inte alltid vara med. Du kan aldrig räkna med att vara ledig på jul och definitivt inte på midsommar. Det kan kännas ensamt och du tycker jobbet är hårt i början. Det kan vara en tuff jargong som vi svenskar inte är vana vid.
Men det positiva överväger nästan alltid allt. Du får upptäcka världen. Gör du ett bra jobb under sommaren i medelhavet får du med största sannolikhet vara kvar under resten av året. På hösten görs en ”crossing” då går båten från medelhavet via Gibraltar över till Västindien. Hur många känner du som korsat Altanten?
Och i Västindien går livet långsamt och är fantastiskt.
Helt plötsligt fylls ditt Instagramflöde med bilder på dig och dina ”crew mates” som äter skaldjur och dricker vitt vin, eller går på barbeque och dricker lokal rom och dansar till soluppgången.
För att inte tala om pengarna. I början tjänar man inga jättesummor, men det är inte det som är tricket, utan att du inte har några kostnader. Du har fritt boende, fri mat, (lagad av en kock med uppgift att bara laga god mat till besättningen), arbetskläder i olika uppsättningar av högsta kvalité. Stora skåp med alla förnödenheter du kan tänka dig där du bara hämtar det du vill ha. Fria hemresor två gånger per år och gott om semester. Du behöver bara lägga ut pengar på din shopping eller dina krognotor, när inte kaptenen går med vill säga då betalar oftast han. Men främst av allt är det ett äventyr. Du kommer träffa fantastiska människor med en underbar syn på livet. Du får ett nätverk som sträcker som över hela världen och sköter du dig och fortsätter utbilda dig får du stanna hur länge du vill.
Vad väntar du på, kör!