Den alltid lika omtyckta Stellagalan får ett nytt datum. Galan skjuts upp till den 14 september. I samband med detta passar man på att berätta om lanseringen av en gastronomisk vecka.
Stellagalans tales person, Anette Rosvall säger i ett pressmeddelande;
”Med det vill vi stötta restaurang- och besöksnäring i hela Sverige och bidra till att vi får ett nytt gemensamt fokus. Många har liksom vi varit tvungna att skjuta fram sina aktiviteter. Istället för att konkurrera kan vi då hjälpas åt att ge support till företagen inom gastronomin”
Den gastronomiska veckan kommer självklart ha fokus på mat och dryck och kommer starta ett par dagar innan galan den 12 september i samband med festivalen Skånska Drycker i Malmö. Man har målsättningen att växa med sina event, Anette Rosvall igen;
”Våra event speglar en god del av mat- och dryckesbranschen. Säkert vill fler ansluta sig och det välkomnar vi”
Ordförande för besöksnäringens organisation Visita, är Maud Olofsson och hon säger;
– Läget är väldigt dramatiskt. Vi är ett litet land och vi måste försöka hålla ihop. Den här krisen visar vilken betydelse besöksnäringen har. Jag kan inte tänka mig en stadsbild utan restauranger och hotell, och många orter skulle inte ens existera om inte besöksnäringen fanns.
Maud Olofsson har hanterat kriser och svåra utmaningar tidigare som bland annat näringsminister i tidigare regeringar, hon tycker att hittills har alla skött sig bra, men hon understryker att det kommer att behövas mer stöd för att företagen i besöksnäringen ska överleva. Det är framförallt ovissheten som kommer bli utmanande och man kommer behöva vara flexibel. Hon säger att hon själv har fortsatt bo på hotell och äta ute, men med hänsyn och försiktighet.
Bakom festivalen Skånska Drycker, som alltså är starten på den gastronomiska veckan, hittar man Titti Qvarnström. Festivalens tanke är att den skall lyfta lokala dryckesproducenter. Titti säger;
”Allting som vi gör nu färgas ju av coronaviruset, av företagens överlevnad och vår matförsörjning. Det är viktigare än nånsin att vi är lokal-lojala och värderar kunskapen kring odling, mat- och livsmedelsproduktion som finns i landet”
Qvarnström tror att de som eventuellt kommer stå som vinnare efter krisen är mindre lokala företag som har trogna kunder. Hon drar jämförelser med torkan 2018 som svenskt jordbruk upplevde och sattes under tuff press, då behövdes lojalitet och då gäller det att arbeta tillsammans.
Stellagalan hålls alltså den 14 september på A house i Stockholm.