När Stellagalan startade för fyra år sedan var det för att jobba för en mer jämställd gastronomi. Många talade då om ojämställdheten i branschen och sedan dess har ett flertal stora projekt dragits igång för att motverka denna. Men frågan är hur det ser ut idag, har det blivit någon bättring?
Stellagalan har tittat närmare på de 14 största tävlingarna för att se hur jämställda de egentligen är. Rapporten visar att delar av den gastronomiska branschen inte har kommit längre än medie- eller it-industrin.
När det gäller gastronomiska tävlingar har kvinnor länge varit underrepresenterade men det finns stora skillnader. Välmeriterade kocken Sofia B Olsson, som bland annat tävlat i Kockarnas kamp och fått Stellagalans Mentorpris 2019, menar att det handlar om att samla tillräckligt många kvinnor i startfältet:
– Statistiskt sett så har minoriteten en mindre chans att vinna. Om det bara är två tjejer och åtta killar som tävlar mot varandra så blir det ju tufft.
Konditortävlingen skiljer sig
Ett positivt exempel är Årets Konditor där minst hälften av de tävlande är kvinnor, vilket också leder till att kvinnor vinner. På andra sidan står Kocklandslaget med 100 procent män i sitt senaste team, och svårighet att rekrytera kvinnor.
– Precis som i förra ansökningsperioden så har vi problem med att få in kvinnor i laget. Den sneda fördelningen i laget jobbar vi aktivt med att justera, berättar lagledare Fredrik Andersson för Besöksliv våren 2019.
Sedan 2017 har Kocklandslaget delat ut Malin Söderströms Stipendium för att fånga upp unga kvinnor.
Årets Kock bara män
Även Årets Kock har svårigheter med att förändra sin snedfördelning, vilket år efter år har lett till att finalisterna varit män. 2019 och 2018 fanns en kvinna med i finalen, 2015 var det två. Sedan tävlingen start 1983 har en enda kvinna vunnit, Kristina Pettersson 1988. Denna vår har Årets Kock startat ett samarbete med nätverket Take Over som ska bidra genom att coacha kvinnor som vill tävla.
Ny tävling vill vända trenden
I år har Gastronomi Sverige, som ägs av 100 procent män som tävlat i Bocuse d’ Or, satsat på en ny tävling kallad Gastronomi Sverige Commis Award som riktar sig till kvinnor som går sista året på kockgymnasier runt om i Sverige.
– Jag tror vi alla är redo att se fler kvinnor i branschen ta plats i tävlingssammanhang. Årets tävlande visade en enorm kunskap och presterade på en väldigt hög nivå och vi ser fram emot att inspirera ännu fler att ställa upp i kocktävlingar framöver, berättar Sanna Aspberg på Gastronomi Sverige.