Varför snurrar vi egentligen?
Är du ny i branschen eller har du varit med ett tag men känner inte dig så bekväm inom vinvärlden? Då ser du säkert ofta kollegor eller gäster som snurrar på glaset när de dricker vin och undrar varför? För många ser det kanske snobbigt ut eller i alla fall som vindrickarna gör sig till ibland. Men det finns faktiskt mycket goda skäl till varför glaset får sig en liten snurr. Tanken med snurren är att man vill lufta vinet. Genom att tillsätta syre så utvecklas många smak- och doftämnen. Vinets doft är inte bara viktigt för vinkännare och sommelierer när de skall avgöra ifall ett vin är bra eller dåligt, ungt eller gammalt eller rent av korkat.
Hur vinet luktar för just dig spelar också väldigt stor roll när det kommer till hur du skall uppfatta smaken och därmed gilla vinet eller inte. Det blir också viktigt när du skall dricka vinet tillsammans med mat, du kanske skall kombinera vinet med maten eller bara njuta av vinets egenskaper som i många fall höjs i kombination med rätt mat. Om man testar att hålla för näsan när man smakar på vinet i glaset så inser man fort varför doften är så viktigt. Det smakar mycket mindre eftersom vad man luktar sig till är lika viktigt som smaken man känner i munnen. Har man då inte luftat vinet kan vinet kännas instäng, gammalt och dammigt, (inte på ett bra sätt), så varför riskera det?
Men den här snurren är kanske mest vanlig på restauranger och framförallt på vinbarer, där snurras det så mycket ibland att det drar längs väggarna. Anledningen är såklart för att vinet som serveras ofta kommer i glas. Så då får man lita på att personalen har gjort sitt jobb och serverar vinet med dess fulla potential. Sedan blir det lätt till en vana att snurra lite på glaset inför nästan varje mun, det har självklart inte samma påverkan efter ett litet tag i glaset men det är lätt att fastna i snurrandet. Många av oss kan säkert skriva under på att det nästan blir som ett ticks efter några glas.
Men om du är hemma då? Jo då har du såklart andra möjligheter. Hemma är också ett perfekt ställa att träna dig på. Är du osäker på snurren så börja med att ha glaset stående på bordet gärna med en duk under. Håll i den tunna delen av glaset och för glaset i runt i en cirkel. Du ser fort hur vinet beter sig och hur hårt och fort du kan snurra utan att spilla. Rörelsen skall inte vara aggressiv utan mjuk. Vill du lyfta upp glaset så tänk på att det är fingrarna och handleden som gör jobbet, inte armen.
Så vad skall vi lufta? Man kan lufta nästan allt. Unga viner, gamla viner, röda viner och vita viner. För några år sedan hade jag hand om en champagnebar i London, där luftade vi ibland till och med årgångschampagner för att komma åt den rätta doften och smaken.
Men det vanligaste är såklart att man luftar röda viner. De blir generellt mjukare, och man kan bli av med svaveldofter och eventuell korksmak om man låter vinet andas lite. Även unga viner vinner på att luftas. Det enda man skall vara lite försiktigt med är väldigt mogna viner. De kan tappa sin intensitet och aromer kan gömma sig eller försvinna istället för att komma fram om de får andas för länge. Luftningen bör helst ske i en karaff eller kanna, det räcker inte att bara ta bort korken. Det finns en uppsjö av olika sorters karaffer och alla har sina favoriter, så är du intresserad, hitta din! Tiden för luftning varierar också lite men en tumregel brukar vara mellan 20 och 30 minuter.
Och boxen då? Jo visst varför inte. Ofta har vin från en bag in box högre sulfithalter för att göra hållbarheten längre, genom att hälla upp vinet kan du få bort lite av det tråkiga svaveldofterna eller annat instängt som lurar i lådan. Dessutom ser det mycket trevligare ut.
Du hör säkert termen dekantera emellanåt. Det kan uppfattas som samma sak men många gör stor skillnad på dessa två saker. Det finns de som säger att man dekanterar ett vin för att göra sig av med fällningen som ibland lurar i viner och att man luftar på andra sätt. När du ser en kollega eller restaurangpersonal luta en flaska framför ett ljus eller en liten lampa gör man det därför att man vill se när fällningen närmar sig flaskhalsen och kan då avbryta för att slippa få med fällningen i karaffen. Men mer om dekatering i en annan artikel.
Så hem och träna med dig nu. Lukta innan och efter, träna på snurren, på bordet och i handen. Så skall du snart se att du platsar längs bardisken i vilken vinbar som helst. Och det bästa av alla är att man gör som man vill. Det är bara tråkiga människor som påpekar eller säger till andra vad som är rätt och fel. Men det är alltid kul att kunna förklara för gäster hur det ligger till, det är ju därför du är där!