Nytt “styckningschema” från Paul Svensson skall göra dig till en mer hållbar hemmakock - FoodFriends

Nytt “styckningschema” från Paul Svensson skall göra dig till en mer hållbar hemmakock

Den ständigt aktuella kocken och inspiratören Paul Svensson, fortsätter sin kamp mot matsvinnet. Den här gången är det inte på en restaurang eller en ny pop-up utan nu riktar han sig mot den generella hemma-matlagaren. I ett samarbete med kökstillverkaren Marbodal har Svensson tagit fram styckningsscheman som skall underlätta för hemmakocken att minska svinnet. Undersökningar visar, lite oväntat på, att 45 procent av allt matsvinn kommer från grönsaker. Dessa 45 procenten är en del av de hundratusentals ton av mat vi slänger varje år. Så på initiativ av Marbodal och med hjälp av Paul har man nu lanserat affischer med styckningsscheman tryckta på. Man startar med purjolök, rotselleri och fänkål. Paul säger:

Genom att byta ut köttet till grönsaker vill vi utmana de klassiska styckningsscheman som finns idag. Förhoppningsvis kan vi också inspirera svenskarna till nya måltider som gör lika gott för magen som för själen.

Paul säger också att han tror att det är terminologin som sätter käppar i hjulet för hur vi hanterar maten. På Marbodals hemsida skriver han såhär:

Faktum är att det ofta är just terminologin som skapar problem av det som borde vara möjligheter. Ta rödbetsblast till exempel. Varför heter det inte rödbetsblad? Rödbetan är nära släkt med mangold, där bladen ju är det vi äter. Eller kaffesump, som inget annat är än lättkokta kaffebönor. Eller det nedsättande ordet brödskalk som i själva verket definierar brödets allra mest smakrika del, med stark ton av karamelliserat vete. Bara genom namnen vi gett dem, får de oss att sortera dem i facket för kompost eller sopor.

På hemsidan delar han med sig av många smarta tankar om hur vi kan förbättra oss i köket och minska svinnet. Marbodals roll i kampanjen är sitt fortsatta engagemang med en mer hållbar framtid. Andra satsningar man gör är bland annat smarta lösningar i köket, att arbeta med hållbara material och utvecklingen av sitt Svanen-märkta sortiment. Marbodal tror att en stor del av svinnet kommer från matvaror eller produkter slängs för att de gått förbi sitt utgångsdatum eller blivit dåliga, detta dels för att vi inte ser våra produkter i köket på grund av platsbrist. Med nya smarta lösningar skall Marbodal hjälpa till så att maten blir överskådlig.

(Det här kanske är ett bra tillfälle att understryka att detta inte är en sponsrad artikel).

Affischerna som tagits fram hjälp av Paul Svensson kommer först i en begränsad upplaga och går att beställa via Marbodals hemsida. Vinsterna eller överskottet är ämnat för Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde Matcentralen. Och Svensson avslutar med;

En lyckad måltid på förlorade råvaror gör lika gott för magen som för själen, i synnerhet som man vet att den också är bra för planeten och framtiden.

 

Bilder från Marbodal