Det är onekligen så att maten vi stoppar i oss kommer en dag att ta slut, åtminstone i den form vi är vana vid. Vi äter för mycket och tydligen fel produkter enligt de som vet. Köttkonsumtionen är för hög och snart finns ingen plats kvar på jordens yta att odla grönsaker på. Och på många platser vi odlar är jorden så dålig och torftig att grödorna som kommer därifrån har alldeles för lågt näringsinnehåll.
Med detta i åtanke är det konstigt att matsvinnet fortfarande är så stort. Men det tar lång tid att ändra folks vanor och beteende. Men med innovation och handlingskraftiga människor i vår bransch har vi de senaste åren sett projekt där man använder matvaror som man annars skulle slängt.
En av de stora profilerna inom området är Paul Svensson. Som köksmästare på fotografiska museet i Stockholm skapade han en plattform med ett nytänkande koncept. Där ville han visa på att det gick att laga fantastisk mat med okonventionella metoder och produkter, och 2017 vann man utmärkelsen ”världen bästa museirestaurang”. Senare kom ReTaste, en Pop-Up restaurang på Södermalm där man lagade mat efter ledorden ”Vi struntar var maten kommer ifrån eller vad det är, vi ser bara till att rädda den” säger Paul Svensson. Här blev räddade råvaror lyxiga matupplevelser till gästernas förtjusning.
Pauls senaste projekt är ett gatukök där man beställer mat, väntar sedan på att den skall växa klart för att sedan tillagas. Imorgon den 4 april är det premiär och då tar man de första beställningarna, när beställning är lagd läggs fröerna i jorden och cirka sex månader senare skall din mat vara klar. Meningen är att endast det produkter som går åt till din beställning odlas och därmed blir det inget svinn. Fröerna odlas på Rosendals trädgårdar och eftersom odlingsytan är begränsad blir även antalet rätter det.
Häromdagen kunde man läsa om fler matsvinnshjältar den här gången från Malmö. Det är före detta personal från Skåne Tranås stolthet, Daniel Berlin, som tar sitt koncept till ny nivå. Kocken Erik Andersson och servitören Ellinor Lindblom som för nästan ett år sedan öppnade sin restaurang Spill i Malmö, skall byta lokal till en som är drygt fyra gånger så stor senare i år, skriver Sydsvenskan.
Det blir plats till 80 sittande och det kommer ett nytt kök. Spill tar även över Kockums gamla storkök i nära anslutning som stått tomt sedan 2015 då Sodexho lämnade restaurangen. “En stor fördel med detta är att vi får allt på samma ställe. Innan har vi haft ett produktionskök vid Folkets Park, men nu kan vi laga maten på samma ställe som vi säljer den. Dessutom kan vi nå ut till fler personer med vår mat och vårt budskap”, säger Erik Andersson till Sydsvenskan.
På Spill dokumenterar man hur stor del av varje lagad rätt som kommer från matsvinn och resultaten pekar hela tiden i positiv riktning. Idag ligger man runt 88%, men vissa dagar upp emot 97% säger Erik Andersson, han fortsätter och berättar “Vi vill ju egentligen inte laga mat på matsvinn, för matsvinn är fel. Så vi har inte målet att laga mat på matsvinn resten av livet, utan vi vill ju hitta lösningen så att vi kan göra annat sen.”
Det är intressanta tider vi lever i med en ny syn på matsvinn och en resultatinriktad inställning, aldrig hade vi för några år sedan trott att vi skull vara i den här situationen idag. Att vi kan gå till restauranger och äta mat som annars skulle slängas. Vi kan skatta oss lyckliga för personer som Paul, Erik och Ellinor, som visar oss hur man kan tänka och ger oss alternativ. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.