GÖTEBORG – Meat packing district I Gamle Staden - FoodFriends

GÖTEBORG – Meat packing district I Gamle Staden

Meat Packing District, eller Gansevoort Market, i New York kanske inte var det första försöket att skapa något nytt och trendigt ur gamla slakteriområden, men det var definitivt det första som fick ett erkännande från den alltid lika trendkänsliga och kritiskt inställda mat/dryck/kultur-eliten i en av världens ”viktigaste” städer. Åren gick och folk vallfärdade, inklusive er skrivande skall tilläggas. Drinkar på Pastis, blodiga köttbitar på STK och trendigt kaffe med eftersläckare där det kändes mest lämpligt. Det har vart och är ett fantastiskt område som bör besökas om man är i krokarna.

Efter några år kom den danska motsvarigheten Kødbyen i Köpenhamn. Inte lätt att följa i fotspåren från det ”stora äpplet” men tappert att försöka. Personligen har jag alltid tyckt att det lättillgängliga och charmiga området bredvid den fortfarande tveksamma Istedgade, levererat vad de lovat. Efter det senaste besöket för någon månad sedan känns det kanske dock som det svajar lite. Men det kan vara för att resten av Köpenhamn blir bättre och bättre. För mig finns det mycket passion och själ i Kødbyen, det är också lagom skitigt och ruffigt för att passa in.


Kødbyen, Köpenhamn

Nu har det alltså blivit Sveriges tur att ge sig på ett försök. Slakthusområdet i Stockholm först ut, med all rätt kanske skall tilläggas. Den första byggnaden skall rivas nu i december vilket betyder att man praktiskt taget är igång, även om funderats, planerats och presenterats sedan 2015. Allt har sin gång som dom säger.

Målet är enligt planen att:
-Slakthusområdet ska utvecklas till en destination för mat, kultur, evenemang, boende och arbete. Stockholms stad planerar för cirka 4 000 nya bostäder med varierande utseende och för olika typer av hushåll och cirka 9 000 arbetsplatser, verksamheter och handel. Slakthusområdets tradition förvaltas genom att kulturhistoriskt värdefulla byggnader bevaras och utvecklas för nya ändamål, tillsammans med områdets starka tradition av mat och gastronomi.

Det här blir säkert fantastiskt. En plats för många människor att samlas på för inspiration och gemenskap, samtidigt som producenter, hantverkare och handlare kan finnas sida vid sida med bostäder där kvadratmeterpriset blir samma som en bättre begagnad Volvo-SUV.

 

Lite mer oroande tycker jag att det är för Göteborgs slakthusområde som nu även det skall göras i ordning. Göteborg slakthus var det första kommunala slakthuset i Sverige och har funnits på samma plats sedan 1905. Dom som har fått ansvaret för transformationen är arkitektkontoren Tovatt Architects & Planners och Dreem Arkitekter.
Visionen är att göra Slakthusområdet till en mat- och kulturdestination med en tydlig egen identitet.

Som göteborgare i grunden så hoppas jag från mitt innersta att detta går i mål och att resultatet överträffar förväntningarna. Jag gillar verkligen Göteborg, kanske inte tillräckligt mycket för att bo där längre men det finns mycket med staden och dess invånare som jag högaktar. Men detta betyder dock inte att staden är redo för projektet som planeras. Och även om Göteborg är redo så ställer jag mig frågan ifall det behövs?

Till svenskbyggtidning.se säger Johannes Tovatt, VD, Tovatt Architects & Planners,”Slakthusområdet har ett unikt läge mellan förorten och centrum, mitt i ett stadslandskap under förändring. Att just detta är platsen för de allra första fastboende i Göteborg gör inte saken sämre. Slakthusområdet har en enorm potential att utvecklas till unik mötesplats vid vattnet och alla broarna, mellan nytt och gammalt och mellan matkulturer, mellan tillverkning och upplevelser och framför allt mellan människor, allt i en kulturhistorisk miljö

Eftersom Joahannes Tovatt med största sannolikhet har spetskompetens inom stadsplanering och tillika bra koll vad gäller Göteborgs behov, borde jag kanske inte argumentera emot, men eftersom detta är en subjektiv artikel och inte ett reportage, så tänker jag testa.

Är läget verkligen unikt? Det finns ju inte tillräckligt med folk ute på gator och torg som det är i Göteborg. Och om folk skall orka ta sig längre än Magasinsgatan även en solig lördagsförmiddag för att besöka Gamle Staden och slakthusområdet i hopp om att hitta en trendig kaffebar och en närproducerad lunchsallad, så måste där ju finnas något verkligen unikt. Det är också fantastisk jobbigt att ta sig dit, och någonting säger mig att det inte kommer vara lättare när det är dags för premiär. Jag förstår att i nuläget är endast upphandlingen av arkitekter precis klar och det är otroligt mycket jobb kvar med detaljplanen, och sedan skall byggnationen klaras av utan problem. Men enligt Kajsa Wide på Higab, som tillsammans med arkitektbyråerna skall skapa den här magin så:

-Vi vet redan i vilken riktning vi vill gå med Slakthusområdet. Under tiden planprocessen pågår fortsätter utvecklingsarbetet. Det blir ett bra tillfälle att pröva olika typer av verksamheter och idéer för att se vilka som fungerar bäst, säger Kajsa Wide. Flera kreativa entreprenörer har redan etablerat sig inom området och det vill vi bygga vidare på.

Det hade vart kul att veta vilken riktning det är. Jag personligen hoppas på massa nytt. Låt restaurangbranschens allra bästa vara med och skapa koncept och utbud som står sig inför svenskarnas och göteborgarnas höga krav. Ta mer inspiration från hela världen. Jag hoppas att man håller sig ödmjuk och inser att vi kanske inte kan allt i Sverige utan mår bra av nya tillvägagångssätt. Därför bli man ju otrolig när Kajsa Wide säger att jämförelsen med Köpenhamns Kødbyen är något hon värjer sig mot, och att det här handlar om att göra något som blir unikt för Göteborg.
Man borde väl vara jätteglad över den jämförelsen, det är ju ett gammalt slaktområde som man skall renovera och hade man fått fram ett liknande resultat borde man vara väldigt nöjd tycker jag.

Till Göteborg Posten säger Johannes Tovatt: ”Det här kan bli hur jävla häftigt som helst på sikt. Det är sådana enorma värden som finns här. Rätt hanterat så tror jag att man kan plocka fram hur mycket som helst ur den här galna kontexten”

Va kul! Jag ser verkligen fram emot mer av den här energin när man presenterar vilka och vad som skall göra detta till en succé. Man kan ju fråga sig om jag skall ha sådana krav så här tidigt in i processen. Men eftersom Higab är hundra procent ägt av Göteborgs Stad så tycker jag man har rätt att ha en åsikt och att människor men behörig kännedom och erfarenhet ska kunna påverka, även om det inte är jag personligen, så lokalt drivna människor som vet vad som fungerar och kan anpassa projektet till marknaden.

I slutet av november ska ett första startmöte hållas. Efter det inleds visionsarbetet med att ta fram hur man vill att området ska utvecklas i framtiden.

”Build it and they shall come”

Ja vi får väl se..

 

Slakthusområdet ska bli Göteborgs matcentrum
Slakthusområdet – en ny attraktiv del av Göteborg
Higab utvecklar Slakthusområdet tillsammans med arkitektkontoren Tovatt Architects & Planners och DREEM Arkitekter