Coronaviruset skapar mycket frågor och många undrar hur de kommer påverkas när beläggningen går ner. Restaurang- och hotellfacket har listat de vanligaste frågorna och svaren.
Arbetstid och lön
Kan jag få lön om verksamheten stängs?
Ja, om du har en tillsvidareanställning, allmän visstidsanställning, vikariat eller en säsongsanställning har du rätt att få lön från arbetsgivaren för den anställningsgrad (heltid eller deltid) som du har även om verksamheten stängs. Skriv inte under några uppsägningsbesked eller nya anställningsavtal och hänvisa din arbetsgivare till Hotell- och restaurangfackets lokala avdelning om de behöver vidta åtgärder. Kontakta även din avdelning om du behöver rådgivning.
Om du har en anställning för enstaka dagar (extra vid behov) har du rätt att få lön för de pass du är bokad på. Om du går med på att inte arbeta de redan bokade passen har du inte rätt till lön.
Om du är anställd i ett bemanningsföretag kan arbetsgivaren avboka redan bokade pass och då gäller reglerna om garantilön i bemanningsavtalet.
Måste jag gå med på schemaändringar med kort varsel?
Nej, det är kollektivavtalets regler som gäller och enligt det ska arbetsgivaren samråda med berörda anställda 14 dagar innan ett schema börjar gälla. Arbetsgivaren kan alltid fråga anställda om de kan göra ändringar i sitt schema med kortare varsel och då kan man själv välja om man vill göra det eller inte.
Min arbetsgivare vill lägga ut intjänade extra ledighetsdagar (röda dagar) nu när det är låg beläggning och få gäster. Vad gäller då?
Intjänade extra ledighetsdagar (röda dagar) läggs ut av arbetsgivaren efter samråd med den anställde och utläggningen ska meddelas minst en vecka i förväg. Om arbetsgivaren vill lägga ut dem med kortare varsel än en vecka så är det upp till dig som anställd att gå med på det eller inte.
Kan min arbetsgivare sänka min sysselsättningsgrad hur som helst?
Nej, om arbetsgivaren behöver ändra sysselsättningsgraden är de skyldiga att begära förhandling med HRF först. Skriv inte under några uppsägningsbesked eller nya anställningsavtal och hänvisa din arbetsgivare till HRF:s lokala avdelning om de behöver vidta åtgärder.
Kan arbetsgivaren skicka hem personal om det inte finns något att göra och har man då rätt att få lön ändå?
Arbetsgivaren kan alltid fråga en anställd om den vill gå hem tidigare eller vara ledig från ett schemalagt pass. Går man som anställd med på det har man ingått en överenskommelse och har då inte rätt till lön. Om man däremot säger att man vill arbeta och inte går med på en ledighet så har man rätt till lön, även om arbetsgivaren inte låter en arbeta på ett schemalagt pass.
Min arbetsplats har infört nolltolerans i att arbeta med förkylning. Om jag är lite hängig, men ändå orkar arbeta men inte får, har jag rätt till lön då?
Folkhälsomyndigheten säger att: om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.
Utgångspunkten är annars att den som är anställd och som står till förfogande för arbete har rätt till lön, även om arbetsgivaren säger att man inte ska komma till arbetet.
HRF
Finns det några speciella överenskommelser eller krisavtal?
Nej, det är svensk lag, kollektivavtal och enskilda anställningsavtal som gäller. HRF återkommer omgående med information om detta förändras.
Hinner HRF med alla ärenden som kommer in?
Ja, vi har ett högt tryck just nu, men arbetar på för fullt. Vi hanterar våra ärenden i den ordning de kommer in och inom den preskriptionstid som finns reglerad.
Hur kommer jag i kontakt med HRF?
Vi har en god bemanning, men en ökad arbetsbelastning just nu. Det innebär att vi har en något längre handläggningstid än normalt. Du kommer i kontakt med din lokala avdelning genom att ringa 0771 – 57 58 59 eller skicka e-mail till:
[email protected] (Södra delen av Västra Götalands län, Göteborg med kranskommuner och Norra Hallands län)
[email protected] (Stockholms och Gotlands län)
[email protected] (Skåne, Blekinge och Södra Hallands län)
[email protected] (Norrbotten och Västerbottens län)
[email protected] (Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrlands län)
[email protected] (Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlands län)
[email protected] (Värmland samt norra, nordvästra och nordöstra Götalands län)
[email protected] (Östergötland, Jönköping, Kronoberg och Kalmar län)
Förtroendevald
Vad har jag som förtroendevald rätt att göra om arbetsgivaren vill vidta åtgärder?
Beroende på vilket förtroendeuppdrag du har på din arbetsplats har du olika mandat att företräda HRF. Oavsett förhandlingsmandat så ska vi inte göra överenskommelser om avsteg från reglerna i kollektivavtalet. Kontakta din lokala avdelning för att få rådgivning vid behov.
Följande förhandlingsmandat gäller för HRF:s förtroendeuppdrag:
Arbetsplatsklubbar är informationsmottagare och har lokal förhandlingsrätt; förutom i frågor som rör försäljning eller överlåtelse av rörelse, tolkningsföreträde, bemanning och entreprenad samt uppsägningar där arbetsgivaren vill frångå turordningen enligt Lagen om anställningsskydd (LAS). Vid varsel om uppsägning, på grund av arbetsbrist, får alltså klubben förhandla så länge arbetsgivaren följer turordningsreglerna. Vi rekommenderar att klubben begär hjälp från sin avdelning om man inte har erfarenhet av den här typen av förhandlingar, då det är många faktorer att ta hänsyn till.
Arbetsplatsombud är informationsmottagare och har lokal förhandlingsrätt; förutom i frågor som rör försäljning eller överlåtelse av rörelse, tolkningsföreträde, bemanning och entreprenad samt uppsägningar eller avsked. Arbetsplatsombud får alltså inte förhandla om uppsägningar på grund av arbetsbrist, utan får hänvisa sin arbetsgivare till HRF:s lokala avdelning.
Försäkringsinformatörer har i uppdrag att informera de anställda om försäkringar som de omfattas av och har inte mandat att förhandla.
Skyddsombud företräder de anställda i arbetsmiljöfrågor och ska verka för en tillfredsställande arbetsmiljö. De har inte mandat att förhandla, men ska vara delaktiga i att göra en risk- och konsekvensanalys när arbetsgivaren varslar om uppsägning på grund av arbetsbrist. Det ska analyseras vilka konsekvenser det kommer att få för den fysiska och psykiska arbetsmiljön att dra ner på personalstyrkan.
Hur ska jag som förtroendevald hantera situationen när arbetsgivaren varslar om uppsägningar?
Det är bara arbetsplatsklubbar som får förhandla om uppsägningar på grund av arbetsbrist och endast om arbetsgivaren inte vill göra avsteg från turordningen. Alla andra ska hänvisa arbetsgivaren till HRF:s lokala avdelning.