Historien om M Sandahl Foundation börjar som så många andra historier i vår bransch, i ett personalrum. Det var en ljummen junimorgon på Falsterbohus 1962 som hovmästare Eric Maurice Sandahl fick idén om att instifta det mest åtråvärda priset man kan få i vår branch. Det skulle bära hans namn och delas ut i form av en imponerande staty av en dansande kvinna på ett rytande lejon som kallas “La Dance”. Trots tveksamt gehör från den halvsovande kollegan lyckades han starta stiftelsen som än i dag verkar för den nordiska gastronomins utveckling. En av stiftelsens främsta uppgifter är att värna om och uppmärksamma yrkesskicklighet och utpräglad ambition i den kulinariska världen med prisutdelningar och ceremonier.
Enligt traditionen har stiftelsen två högtidscermonier per år. På våren med pristagare, diplomander och inbjudna gäster, och på hösten för att välja in nya ledamöter. I lördags var det dags för 2019 års vårfest som hölls på Ulriksdals Värdshus och värdar var P G Nilsson och Pelle Sturén från Svenska Brasserier. Menyn av köksmästare Jonathan Kasche med trädgårdsmästare och samarbetsgårdar var inspirerad av ekologi och årstid och inte helt olik originalet. Den första menyn i stiftelsens historia bestod nämligen av en “en inte allt för mättande förrätt” följt av Sole au vin blanc, Puilly Fuissé inramat av Dry Martins och Avec.
Hederspriset La Dance, Prix d´Honneur pour l´Encouragement de la Gastronomie gick i år till Ulrika Brydling, Gro Park Krog, Stockholm och Daniel Crespi, Gastrokvarteret i Gamla Stan, Stockholm.
Hedersutmärkelsen Pour le Mérite Gastronomique, delas ut för att slå vakt om gastronomins traditioner. I år gick de fina utmärkelserna till Pelle Bosta, Grönsakshallen Sorunda, Stockholm och My Feldt, Felds Bageri och Konditori, Halmstad.
Seniorpristagare ur Curt I Blombergs Minnesfond blev Jan Forsberg, köksmästare på bland annat gamla Victoria, Stockholm.
Och för främjandet av ekologisk gastronomi delas sedan 2008 ut ett pris i Lars ”Pluto” Johannisons namn. Årets stipendiat Yipin Tofu Johanna Guo och Chengen Lu som i Vallentuna sedan 1997 tillverkar tofu gjord på ekologiska sojabönor från franska odlare. Enligt rykten den mest omtyckta tofun i Sverige.