Som många av er därute är vi på FoodFriends alltid intresserade av dryck. Dryck i alla former är av intresse. Och just nu har du chansen att samla på dig ännu mer information. Konkurrensen hårdnar bland de sökande för de mest intressanta rollerna i branschen, så ett extra ess i rockärmen, så som djupare kunskap inom specifika ämnen, är alltid bra att ha.
I dagarna öppnade spritmuseum i Stockholm upp för starten av en serie utställningar som skall handla om dryckessverige. Den första utställningen öppnande dörrarna förra veckan och handlar om cider. Cider som har gått från blaskig, sockerstinn dryck som dracks på flaska i en bar eller klubb, till ett riktigt hantverk. Även om vi kanske har svårt att konkurrera med de mest hängivna producenterna från Somerset eller Kent i England, så finns idag svenska cidermakare som vinner mark och etablerar sig allt mer runt om i landet. För några år sedan fanns det endast cirka 200 dryckers producenter i Sverige, medans idag är de över 700, och fler än vad man tror producerar just cider. Den första utställningen hos Spritmuseum handlar om ciderpionjärer, ciderns historia i Sverige och hur man producerar sin egen cider. Idag finns cirka 30 cidermakare vilket är endast drygt fem procent av alla som producerar dryck, men den andelen växer mer och mer, speciellt eftersom man den senaste tiden insett att våra svenska äpplen, och till viss del päron, passar kanon till just cider.
Flera av den nya generationens cidermakare sätter råvaran, hantverkskunnandet och den lokala förankringen i absolut centrum och genom detta nått internationella framgångar. De menar att “riktig cider” bör tillverkas på traditionellt sätt, alltså att man genom jäsning av 100% must från äpplen- och/eller päron utvinner sin cider.
Vid utställningen finns även möjlighet att lära dig mer om hur du kan göra din egen cider, samt chans till provsmakningar.
I baren i museet finns möjlighet för besökare att testa en smakbricka med fyra stycken drycker, torr cider till en äppelavec. Gör man ett besök under helgenrna kan man under flera lördagar den här våren träffa gästande ciderproducenter vid utställningen som delar med sig av sina tankar, expertis och sin cider.
Nedan följer fakta från det pressmeddelande som spritmuseum gjort i samband med utställningen.
Bilder av fotografen Fredrik Skogkvist som följt cidermakarna Mikael Nypelius och Karl Sjöström under arbetet med boken “Ciderrevolution!” utgiven på Natur & Kultur visas i utställningen. En del av bilderna har aldrig tidigare visats, medan vissa publicerats i boken.
Som besökare får man även följa cidermakaren Johan Sjöstedt i en film där han visar hur tillverkningen av hantverkscider går till.
Alla utställningens texter är skrivna i samarbete med Svenska Ciderfrämjandet och Riktig Cider.