Michelin Guiden, TripAdvisor och TheFork slår sig nu samman i vad de kallar ett internationellt strategiskt partnerskap. Samtidigt så tar TheFork över Bookatable och expanderar till Storbritannien, Tyskland, Österrike, Finland och Norge.
Igår den 3e december kom nyheten som antagligen skapade långa miner och gapande munnar hos många med relation till restaurangindustrin. Så vad säger koncernen om sina nya planer? De säger att sammanslagningen eller partnerskapet skall erbjuda ett kostnadsfritt sätt för gäster att hitta sin ideala restaurangupplevelse, samt tillgång till bredare valmöjligheter bland högkvalitativa restauranger runt om i världen. Och lägg därtill TheForks övertagande av bookatables bokningssystem.
Enligt pressmeddelandet ska alla 14.000 restauranger som är utvalda av Michelin Guidens inspektörer världen över tydligt identifieras med sina respektive stjärnor, Bib Gourmands och Plates på TripAdvisors hemsida samt i deras appar, detta skall leda till bättre åtkomst för gäster till alla bra restauranger. Och inom en snar framtid så kommer drygt 4000 av Michelin Guidens europeiska restauranger bli bokningsbara genom TheFork och deras digitala plattformar. Michelins Guidens beslut att sälja deras egna Bookatable till TheFork ger även TheFork tillgång till den redan etablerade marknadsandelen som Bookatable har. Men man ger sig också in på fem nya marknader med Storbritannien, Tyskland, Österrike, Finland och Norge. Detta betyder att Bookatables 14.000 restauranger nu får sällskap av de 67.000 restauranger som finns på TheFork. Detta gör den nya plattformen till den största digitala platsen för bordsbokning i världen. Man understryker även i pressmeddelandet att termerna för avtalet mellan Bookatable och TheFork inte kommer delas med omvärlden.
Så, var detta oväntat? Ja kanske, men samtidigt inte. Är det bra? Kanske, men kanske inte. Hur mycket insyn kommer det egentligen finnas i en sådan här organisation, och hamnar restauranger med krögare och personal i underläge, eller kommer det gynna dem?
Att en bokningsplattform blir större är kanske inte konstigt, och som flera understrukit på sociala medier, är detta just bara en sammanslagning mellan två bokningssajter. Man kommer kunna erbjuda restaurangerna bättre villkor genom en större plattform och eventuellt bättre möjligheter för små aktörer att synas. Men bokningssystem är ju inte direkt underhållsfria, så det blir intressant att se hur support för hårdvara och installationer samt löpande support för mjukvara kommer se ut.
En annan fråga som säkert komma dyka upp är hur integrationen mellan Michelin Guiden och TripAdvisor kommer gå. Michelin Guidens inspektörer skall föreställa några av de tyngsta och mest erfarna namnen inom den gastronomiska världen. Och TripAdvisors ”inspektörer” gör det inte. Skall man verkligen blanda två plattformar som gör egentligen två olika saker, visst betygsätter man mat, men det känns som den ena parten vet vad den skall grunda sina beslut på medans den andra i de flesta fall bara tror att den gör det. En inspektör går att ifrågasätta, och till och med stämma som vi sett i fallet med Marc Veyrat. Men en person som tycker att pastan är underkokt på en restaurang kan såga kocken och kockens restaurang utan att veta hur länge pastan egentligen skall kokas. Och dessutom nå fler nyfikna ögon än vad andra recensenter kan.
Jag förstår också att detta inte betyder att dessa två varumärkena behöver ha med varandra att göra på det sättet. Men går den informationen verkligen fram till alla som gärna klumpar ihop två kända företag? Är folk kritiska nog för att ifrågasätta eller ivriga nog att ta reda på svaret själva. Jag tror inte det tyvärr. Och vad händer med resten av marknaden, vad gör de mindre bokningssajterna, kommer de bli överkörda och kommer det skapa ett monopoliserat klimat i den här delen av branschen?
Men andra röster på exempelvis twitter säger att även om de ogillar Tripadvisor så ser de gärna att deras tomma stolar fylls, och menar då att TheFork kan hjälpa dem med något Booktable inte kunnat tidigare, skulle man kunna anta. Hur som helst blir detta intressant att följa, hur man skall hantera situationen att hålla både krögare och gäster nöjda, både med service och finansiellt. Och det är väl just det, det finansiella som ligger bakom? Som de säger i Frankrike, “comme toujours”… som alltid, är det pengarna som avgör..