Om mindre än en månad öppnar Tommy Myllymäkis och Svenska Brasseriers nya storsatsning på Djurgården. Här blir det finkrog i världsklass och redan nu är de första två månaderna fullbokade. AIRA ska få en marin känsla och påminna om en maskin- och båthall.
Som med de flesta nyöppningar drar arbetet ut på tiden. Första gången vi fick höra talas om AIRA var redan 2015 när det blev klart att Svenska Brasserier och Tommy Myllymäki skulle öppna Sveriges bästa restaurang på Biskopsudden. Framförallt är det byggtekniska problem, som att restauranger står på 300 pålar rakt ner i marken, som har bidragit till förseningen. Men nu är man alltså nästan klara och hypen är förstås stor.
Huvudägare är Svenska Brasserier (57%) och tävlingskocken Tommy Myllymäki äger alltså resterande 43%. -Det är vår restaurang, men det är Tommy som bestämmer säger PG Nilsson, lite skämtsamt, till Dagens Industri. Viktor Westerlind (ex Frantzén) har rekryterats som köksmästare och Pi Le (Kocklandslaget) som kökschef. Tommy själv kommer alltså gå lite utöver och ha mer av ett övergripande ansvar.
– Min roll är att inspirera och motivera och driva det framåt. Men jag har några skift på schemat där jag måste ta en viss position och där jag måste vara på den platsen. Men övrig tid är jag fri och utöver alla andra, säger han till Allt om Stockholm.
AIRA ska bli “värd en resa” och alla som är bekanta med Guide Michelins vokabulär förstår att målsättningen är tre stjärnor. Restaurangen kommer sticka ut bland sina konkurrenter genom att erbjuda både á la carte och avsmakningsmenyer. Inte en helt enkel uppgift men Tommy Myllymäki och Viktor Westerlind vill erbjuda fler valmöjligheter och på så sätt uppmuntra gästerna till att komma flera gånger. Dessutom öppnar det upp för fler typer av måltider som lite snabbare affärsluncher där gästerna inte kan lägga 3-4 timmar på att äta lunch.
Prisläget kommer vara högt och enligt PG måste gästerna vara beredda att spendera mer pengar eftersom rätterna är såpass arbetade och exklusiva. Någon meny har ännu inte presenterats men den generella inriktningen verkar vara spikad sedan länge.
”Vi kommer att använda de huvudråvaror som finns naturligt i Sverige och övriga Norden under rådande säsong. Under höst och tidig vinter blir det mycket skaldjur och det som finns i skogen, framför allt vilt. Senare under vintern kommer det fortfarande att finnas vilt på meny men även fisk som torsk och skrei. Till sommaren blir det grönsaker från våra odlingar i Ulriksdal. Sedan vill vi kunna använda smaksättningar och tekniker från Asien och andra delar av världen.” säger Tommy Myllymäki till Dagens Industri.